Maailman ensimmäinen 3D-tulostuslaitteisto optisten komponenttien tutkimukseen ja tuotekehitykseen rakennetaan Joensuuhun

Joensuu 04.06.2013. Fotoniikan Instituutti Itä-Suomen yliopistosta aloittaa yhteistyön hollantilaisen LUXeXceL-nimisen yrityksen kanssa. LUXeXceL on kehittänyt ainutlaatuisen 3D-tulostusmenetelmän Printoptical Technology, jolla voidaan 3D-tulostaa optista laatua olevia optisia komponentteja, kuten linssejä, ilman minkäänlaista jälkiprosessointia. Erilaisten 3D-tulostusmenetelmien ongelmana fotoniikassa on ollut se, ettei pinnanlaatu ole riittävä näkyvälle valolle: hieman karhea pinta aiheuttaa valon sirontaa eli hajontaa ja siten merkittäviä häviöitä ja laadun heikkenemistä.

Projektin ensimmäinen vaihe on pituudeltaan puolitoista vuotta ja pääosa rahoituksesta, 950 000 euroa, tulee TEKES:n rakennerahastosta: ”Vipuvoimaa EU:lta 2007-2013”. Rahoittajina & osallistujina LUXeXceLin ja Itä-Suomen yliopisto lisäksi ovat suomalaisyritykset Nanocomp Oy, Oplatek Group Oy, Thermo Fisher Scientific Oy, Millog Oy, Idman Airfield Lighting Oy ja Nanobakers Oy.

”3D-tulostuksesta on tulossa merkittävä pienten sarjojen ja yksittäiskappaleiden valmistusmenetelmä. Se  mullistaa komponenttien saatavuuden, kehitys- ja valmistusnopeuden sekä käsitteen kustomointi”, professori Jyrki Saarinen, projektin vastuullinen johtaja Itä-Suomen yliopistosta, toteaa. ”Vaikka Suomi on kulkenut jälkijunassa 3D-tulostuksessa, niin tämän projektin myötä fotoniikan 3D-tulostus ottaa heti harppauksen maailman kärkeen”, hän jatkaa.

3D-tulostus tunnetaan myös nimillä lisäävä valmistus (additive manufacturing) ja pikavalmistus (rapid prototyping). Menetelmässä komponentti rakennetaan ohut kerros kerrokselta. Tulostusmateriaaliksi käy esimerkiksi muovi, metalli, keramiikka, lasi tai jopa paperi tai suklaa. Tulostusmateriaali tuodaan tulostuspäähän esimerkiksi nauhana tai jauheena. Tulostuspää sulattaa tai liuottaa tulostusmateriaalin, joka suihkutetaan edelleen tulostinalustalle. Joko tulostinpää ja/tai tulostinalusta liikkuvat 1…3-dimensiossa. Tulostusmateriaali kovettuu ohuina kerroksina haluttuihin kohtiin.

LUXeXceL tarjoaa optisten komponenttien pikavalmistusta prototyyppeihin ja piensarjoihin. Yritys on kehittänyt ja patentoinut ainutlaatuisen 3D-tulostusmenetelmän fotoniikkaan nimeltään Printoptical Technology. LUXeXceLin pääkonttori on Goes’ssa, Hollannissa.

Fotoniikan instituutti, Itä-Suomen yliopisto on vastikään Itä-Suomen yliopiston Luonnonteiden ja metsätieteiden tiedekuntaan perustettu verkosto-organisaatio, jonka tavoitteena on vahvistaa yliopistossa tehtävää fotoniikan tutkimusta ja koulutusta sekä yhdistää alan tutkimushankkeita, tutkijoita ja opiskelijoita. Instituutti vahvistaa myös kansainvälistymistä, tutkimustiedon siirtoa ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Instituutissa toimii yli 10 professoria laboratorioineen ja tutkimusryhmineen.

Lisätietoja: projektin vastuullinen johtaja, professori Jyrki Saarinen, puh. 050 595 4348, s-posti jyrki.saarinen(a)uef.fi

The LuXeXceL Story.pdf